Kastelen in Nederland
In Nederland zijn veel kastelen openbaar voor het publiek. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste is het een cultureel erfgoed. Ten tweede kost het onderhoud van een kasteel veel geld. Ten derde maken de kastelen maken deel uit van de geschiedenis van Nederland. Dat moet voor elke burger toegankelijk zijn op gezette tijden. Niet alle kastelen zijn openbaar, sommige kastelen zijn van de Nederlandse Staat andere zijn in het bezit van een familie of stichting. Andere kastelen zijn eigendom van groepen die het kasteel zo goed mogelijk onderhouden.

Kasteel Maastricht
Sommige kastelen hebben naast een culturele functie ook nog een ceremoniele functie. Zo is het verdrag van Maastricht, het begin van de Europese Unie, beklonken in Kasteel Maastricht. De Europese regeringsleden hebben een drankje genuttigd roen het verdrag van Maasrticht werd getekend in 1992 was het decor het kasteel Maastricht. Een oud gebouw dat macht en ontzag moest uitstralen doet dit 500 jaar na de bouw nog blijkbaar steeds.

Kastelen in Nedeland bezoeken
Een bezoek brengen aan een van de kastelen in nederland zoals Kasteel Staverden, dat is mogelijk onder andere op de dag van het kasteel. Kastelen zijn bij uitstek de monumenten die tot de verbeelding spreken. Bij het bezoeken van kastelen is het een feest voor de kinderen die hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Wanneer je er rondloopt is het ook niet zo moeilijk om de ridders en de jonkvrouwen voor te stellen. Nog steeds liggen veel kastelen wat verscholen achter bomen en hagen. Sommige kastelen zijn particulier bezit. Lang niet altijd zijn deze kastelen toegankelijk voor publiek, maar op de Dag van het Kasteel kun je juist eens achter de muren een kijkje nemen.